Als mama of als mama in wording weet jij natuurlijk als geen ander wat hier allemaal bij komt kijken. Je zwangerschap is een mooie periode, maar niet altijd even zorgeloos. En natuurlijk komt er ook wel wat stress bij kijken. Op zo’n moment is een goede begeleiding goud waard! Het is van levensbelang om goed omringd te zijn. Iemand die tijdens deze periode en tijdens de bevalling alles vanop de eerste rij meemaakt en je met raad en daad bijstaat, kan wonderen doen. En laat dat nu net de job van je vroedvrouw zijn! NinaBelly sprak met vroedvrouw Sarah Nassah, die ook te zien is in enkele van onze fotoshoots. 

Sarah (25) woont in Huldenberg. Na het secundair onderwijs studeerde ze Vroedkunde aan de UCLL te Leuven. 

Sarah, hoe ben je op het idee gekomen om vroedvrouw te worden?

“Ik was eigenlijk altijd al een beetje gefascineerd door zwangere vrouwen. In de lagere school, toen ik in het vijfde leerjaar zat, keek ik voor het eerst naar het programma ‘Babyboom’. Achteraf gezien schetst dit niet echt helemaal de juiste realiteit. Maar op dat moment was mijn interesse meteen gewekt en heb ik het beroep van vroedvrouw leren kennen. Ik ben hier eigenlijk nooit meer van af gestapt. Mensen in mijn omgeving waarschuwden mij voor de zware uren, maar ik wist zeker dat ik de job wilde doen en nam de mindere kantjes er met plezier bij. Na het middelbaar heb ik mijn studies Vroedkunde aan de UCLL afgemaakt.”

Herinner je je eerste bevalling nog? 

“In september 2017, vlak nadat ik afstudeerde, ben ik beginnen werken op de materniteit en verloskamer van de Europaziekenhuizen te Ukkel. Het was ook hier waar ik tijdens mijn eerste stage mijn eerste bevalling meemaakte. Dit was een memorabel en emotioneel moment en heeft mijn passie voor de vroedkunde alleen maar versterkt.”

Wat zijn voor jou de mooie en minder mooie kanten van het beroep?

“Het koppel of de vrouw ondersteunen tijdens de arbeid en bevalling is het liefste wat ik doe. De vertrouwensband die je tijdens zo’n periode opbouwt met sommige vrouwen, vergeet ik nooit. Er zijn mama’s die mij nog steeds af en toe foto’s sturen van hun baby. Ik haal enorm veel voldoening uit mijn job en zie mij niets anders doen. Ik zou niets liever willen dan deze job uit te oefenen tot ik met pensioen ga! Er zijn soms ook zware momenten, maar die wegen voor mij niet op tegen de positieve kanten.”

Welke raad geef je aan vrouwen die toch een tikkeltje angstig zijn voor hun bevalling? 

“Voor alle duidelijkheid: het is heel normaal dat vrouwen een beetje bang zijn. Je kan je het best voorbereiden door je bewust te worden van je eigen lichaam. Je moet kunnen accepteren en erin vertrouwen dat je lichaam gemaakt is om dit te doen, om een nieuw leven op de wereld te zetten. Informeer je goed en zoek voor jezelf uit hoe je het beste met deze pijn kan omgaan. Als vroedvrouw kan ik dit ook relativeren: eigenlijk is ‘pijn’ niet helemaal het juise woord: een contractie is net een hulpmiddel om je wondertje op de wereld te zetten. Wat niet wegneemt dat ik zelf natuurlijk ook een beetje bang zal zijn, als het bij mij zo ver is. ”

Hoe verloopt je werk momenteel, zo tijdens de coronacrisis?  

“Het zijn rare tijden voor iedereen nu. Het begin van de pandemie was heel chaotisch omdat alles nieuw en onbekend was. Maar nu we goed geïnformeerd zijn, valt het goed mee. Social distancing is in de verloskamer natuurlijk onmogelijk, dus voor ons is er niet heel veel veranderd.”

Dankjewel Sarah, voor deze mooie woorden en om je ervaringen met ons te delen.

Tekst: Lisa Smets